Do Banskej Bystrice opäť zavíta vzácna cisárska návšteva

26.07.2014 Banská Bystrica

Mesto Banská Bystrica si pre svojich obyvateľov i návštevníkov po minulom roku opäť pripravilo unikátnu Cisársku vizitáciu, ktorá už v sobotu 26. júla vyvrcholí vo svojom prvom oficiálnom ročníku. Udeje sa tak pri príležitosti 250. výročia cisárskej návštevy princov Jozefa II. a Leopolda II. z Viedne. V centre Banskej Bystrice tak vďaka veľkolepej dobovej rekonštrukcii, historickému sprievodu a rôznorodým celodenným aktivitám pre malých i veľkých ožije história a banícka sláva nášho mesta. Tohtoročné podujatie sa bude niesť v duchu troch obsahových motívov – motívu pohostinnosti, motívu rôznorodosti a motívu oslavy baníctva.
Oficiálny program Cisárskej vizitácie začne už od 14.00 hod., a to v parčíku pri Medenom Hámri, kde prebehne Slávnostné vysvätenie obnoveného II. Zastavenia krížovej cesty. Následne sa program presunie do centra mesta, kde bude pokračovať množstvom hier a súťaží s baníckou tematikou. Popoludňajšiu ponuku programu tak určite ocenia predovšetkým detskí návštevníci, ktorí sa môžu tešiť aj na zaujímavé interaktívne pódium.
Hlavný a najočakávanejší bod programu je spomínaná dobová rekonštrukcia návštevy Jozefa II. a Leopolda II. z roku 1764, ktorá začína o 18.00 hod. Banskobystričania i návštevníci mesta sa prenesú o 250 rokov do minulosti a budú mať jedinečnú možnosť privítať vzácnu cisársku návštevu z Viedne.
Aj tento rok bude zaujímavou súčasťou programu banícky šachtág - slávnosť, na ktorej sa prijímajú do stavu baníckeho noví členovia a dodnes patrí k tradíciám, ktoré udržiavajú všetky banícke spolky. Bohatú ponuku Cisárskej vizitácie uzavrú o 21.00 hod. romantické Kvetinové slávnosti.
„Cieľom a hlavnou ideou Cisárskej vizitácie nie je len sprostredkovať ľuďom atraktívny program, ale aj vytvoriť tradičné oslavy kultúrneho dedičstva Banskej Bystrice, a tak vyzdvihnúť jej význam a miesto v dejinách kultúrnej Európy. Chcel by som preto všetkých Banskobystričanov srdečne pozvať na pestrý program Cisárskej vizitácie, kde spolu neopakovateľným spôsobom oslávime našu hrdú minulosť,“ vyjadril sa primátor mesta Peter Gogola.
Barbora Winterová
tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica
 

Vyberte región